Kora gyerekkori képesség fejlsztő foglalkozásaink

Kövesse tevékenységeinket Facebook csoportunk oldalán!
https://www.facebook.com/groups/1468607076724742 

A Kárpátok Alapítvány- Magíarország támogatásával ez év januárjától folytatódik kora gyermekkori fejlesztőfoglalkozásunk! A projekt december végéig tart, célcsoportunk a 0-2 és az 5-6 éves hátrányos helyzetű gyermekek. A támogatás összege: 3, 994 E Ft.

„Nyíregyházi marginalizált gyermekek oktatási hiányainak kompenzálása” A program során játékos feladatok segítik a hátrányos helyzetű és/vagy viselkedészavarral küzdő gyerekek fejlődését. A foglalkozások magukban foglalják az egészséges étkezés kultúrájának elsajátítását, mely során a gyerekek megismerkednek különböző ízekkel, textúrákkal.A játékos feladatok során hangsúlyt kap a szenzoros integráció, a szociális és kognitív készségek – többek közt fejlődik a gyerekek figyelme, fegyelme, türelme, testtudata, téri orientációja, szem-kéz koordinációja, finommotorikája, beszédkultúrája, szókincse, szenzoros képességei, fantáziája. Emellett megtanulják elfogadni és segíteni egymást. Egy éven keresztül heti két foglalkozás zajlik a program szemlélete és módszertana alapján, kiemelten a 3-4 éves gyerekekkel. A programot az OSIFE támogatja. A támogatás összege: 19,951 USA

SZIROM Játszóház- Játszva tanulunk! Támogatás összege: 1.6 M Ft Projket időszak: 2019. 09.01- 2020. 05.14.

A Tom Lantos Intézet éltal támogatott projektünk fő célja, hogy tréning jellegű foglalkozások keretén belül, a Nyíregyházán élő roma lakosságot felkészítsük, információval lássuk el az őszi választásokra, hogy céltudatos választópolgárrá váljanak.

"Közös- Ég" (RKK-18-025) Az Alternatí Közösségek Egyesület által támogatott projektünkkel elsődleges célunk, hogy a Nyíregyháza Jósaváros- lakótelepen élő közösséget fejlessszük és folyamatos információ lássuk el a helyi történésekről. Az itt élők számára olyan közösségi programok biztosításítunk, amely minden társadalmi réteget megszólít. 2019. ápr.- 2020.márc.

"MOZGÁSBAN- LECSO tábor (RKK-042-17) további képek: www.facebook.com/pg/romanoknyiregyhaza/photos/?tab=album&album_id=2016905798380419

Társadalmi vállalkozás elősegítése

„HAGYOMÁNYTEREMTÉS MESTERFOKON”

Projektünkkel célunk Nyíregyházán a roma identitás megőrzése, megerősítése, továbbá a roma származású hősökre, áldozatokra való tiszteletteljes emlékezés.

Úgy gondoljuk, hogy hiányzó kulturális láncszemeket pótolunk rendezvényeinkkel. Példamutató hagyományt teremtünk megemlékezéseinkkel és a roma szépségverseny megrendezésével Nyíregyházán, és Megyénkben egyaránt.

A cigányság körében a roma identitást erősítjük, a helyi Média segítségével, a roma származásúakról pozitív információt közvetítünk a többségi társadalom felé

2018. május 01- 2018. 12.31.

Programok:

1. Roma Szépségverseny;

2. Roma Holokausztról megemlékezés, koszorúzás;

 

3. Dandos Gyula 56’-s roma hősről megemlékezés, koszorúzás; ”

Támogatás összge: 60.000 Ft.

 A projekt, a  Nyíregyháza MJV - Kulturális osztály támogatásával valósul meg.

 

 

Mozgásban RKK-042-17

Projektünkkel célunk, hogy mozgásba hozzuk a közösségeket és a közösségükért tenni akaró embereket.

1.)Az ötnapos, interaktív, „LECSO” 5 napos képzésen” trénerek segítségével a résztvevők elsajátítják azokat a képességeket, készségeket, melyek nagymértékben segítik lakókörnyezetükben végzett tevékenységüket.

2.) A Work-shop sorozattal célunk, hogy civil szervezetek együttműködését elősegítsük, valamint az, hogy tisztább képet kapjanak a működéshez, fennmaradáshoz, és együttműködéshez szükséges ismeretekről. 

Projekt időtartama: 2018. 04.01- 2019.03.31.

Támogatás összege: 1.995.500 Ft

Színházi előadás roma nőkkel

A roma asszonyokból álló Szívhangok Társulat féléves turnéra indult Éljen soká Regina! című dokumentum-színházi előadásával, melynek témája az anyaság. A Sajátszínház program keretében létrejövő kezdeményezés elsődleges célja a helyi roma társadalom megszólítása, felvetett problémák közösségi megvitatása.

 

 

A Szívhangok Társulat tagjai 30 és 50 év közötti nők, Szomolya közmunkás brigádjának jelenlegi és korábbi tagjai. Feleségek, egyedülállók, elváltak, anyák, nagymamák. Egymás közelebbi és távolabbi rokonai. Fiatalon felnőtté váltak, és azóta keményen megküzdenek a mindennapokkal, hogy felnevelhessék a gyerekeiket.

Napról napra be kell bizonyítaniuk a külvilágnak, sőt, maguknak is, hogy érnek valamit – annak ellenére, ahogy a közmunkán, a hivatalokban, az iskolában, a rendelőben, a kórházban bánnak velük.

Tapasztalataikat játsszák el

Az Éljen soká Regina című előadásban ez a nyolc roma nő meséli és játssza el anyasággal kapcsolatos, nagyon személyes történeteit, a közönség soraiban ülők mégis felismerhetik a hasonlóságot saját megélt tapasztalataikkal. Az előadás központi témáját a szülések során szerzett tapasztalatok, az anyaság egészségügyi és szociális intézményi helyzetei adják.

A turné során Egercsehiben, Debrecenben, Lucfalván, Budapesten és március 16-án pénteken 18 órától a nyíregyházi Sója Miklós Görög Katolikus Általános Iskolában mutatják be az előadást, amihez drámapedagógiai formákat alkalmazó feldolgozó beszélgetés is kapcsolódik.

A társulat minden településen egy-egy helyi roma civil szervezettel működik együtt a program megvalósításában, a megyeszékhely esetében ez a XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesülete.

Születésnappal egybekötött közgyűlés és tagbővítés

Március 8-án ünnepeltünk 2 éves fennállásunkat.

Ünnepltünk, közgyűlést is tartottunk, ahol a 2017 éves szakami és pénzügyi beszámoló mellett, a 2018 év tervét is átbeszéltük.

Új tagok is csatlakoztak hozzánk. 

 

Emlékműsor

A rasszista indíttatásból elkövetett roma sorozat gyilkosság áldozataira emlékeztünk, a helyi roma fiatalokkal, 2018. február 23-án.

"Adventi dal és versmondó verseny"

A Nyíregyháza MJV Önkormányzata által támogatott projektunk keretén belül ki? mit? tud karácsonyi műsort szervezetünka "Fényes- Csillagok" Hagyományőrző társulat tagjai, és hozzátartozói részére. (Pa: SZOC-9374/2017)

Sokszínű együttélés a társadalomban Kérdezz!- Mi válaszolunk.

2017. november 29-én került megrendezésre eseményünk, mely arra hívta fela társadalom figyelmét, hogy az emberi méltóság alapvető jog.

Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány

Projegt neve: " Romák, akikre büszkék vagyunk- Roma hősök az 1956-os forradalom idején"

Pályázat azonosítója: KKETTKK-56P-04-0716

Projekt célja: a roma származású hősök bemutatása, akik részt vettek az 1956-os forradalom és szabadságharc idején, akikre méltán büszkék lehetünk.

Programunkkal hozzájárulunk a diszkrimináció enyhítéséhez, erősítjük a magyar- cigány identitást, és tiszteletünket fejezzük ki hősi halottaink iránt.

Programterv: koszorúzás, kutató munka, rendezvény, kiállítás

Támogatás összege: 1.200.000 Ft.

Támogatás időtartama: 2016. október 15-2016. december  15.

"A programot 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja."

Civil Kollégium Alapítvány

Közösségszervező.

Pályázat azonosító: CKA-OR2016-27131/01

Támogatás összege: 4.948.360 Ft. (1 fő közösségszervező bére és járulékai, valamint szervezői költség)

Támogatás ideje: 2016. 08. 01-2016.07.31.

Nyíregyháza MJV Önkormányzat

 A Szociális és Egészségügyi Alap által kiírt pályázatból nyert támogatás összege: 30.000 Ft.

2016.12.17-én valósítottuk meg Nyíregyházán, a hátrányos helyzetű fiatalok és családjaik számára Karácsonyi ünnepségünket.

SZOC-10139/2016