A Magyar Élelmiszerbank Egyesület Édes száj programjának és a LEGO csoportnak köszönhetően 80 gyerme

Ha elvesztette iratait, vagy állást keres, akkor szerdai napokon 9-11 ig várjuk az ÜVEGHÁZBA! Horváth Mónika a BV munkatársa segít Cí: Nyíregyháza, Ungvár stny 7. pavilon sor

Baba és gyermekbarát helyszín lettünk!

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/baba-es-emberbarat-varost-fotok-5180276/

Megtermeljük, megesszük!

Közösségi kertészkedés a gyermekekkel!

Civilek közös összefogása! Interjú 19:21 pertől

Február 23!


EMLÉKEZZÜNK közösen a Roma sorozatgyilkosság áldozataira ezzel a rövid kisfilmmel, melyet a Bánki Sándor készített a Segítő Kezek csoporttal közösen (Hodász)❗

Január 15-én Jósavárosban, újabb 50 rászoruló családnak tudtunk segíteni tartós élelmiszerrel.

Meghitt, kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Segítünk! Várjuk azon nyíregyházi családok jelentkezését, akik a Covid járvány áldozatává váltak és nincs semmiféle segítségük! Egyesületünk segít ebbe a nehéz időszakban a bevásárlásban, ügyek intézésében. Elérhetőségek: 06303694406 21szromanok@gmail.com Hívjon vagy írjon bátran!

Mindenünk a játék! A LEGO csoport és a Kárpátok Alapítvány támogatásával 2020.09.06.

a Combat Powerty Organizing Drive elnevezésű program keretén belül megvalósuló Ablak a padra projekt támogatásával most már az ÜVEGHÁZ közösségi terünkbe is van elérhető internet kapcsolat és a WIFI hálózat.

Roma Holokauszt emlékműsor 2020.08.02.

„BESTIARIUM CIGANORUM – LEGENDÁS ROMA LÉNYEK ENCIKLOPÉDIÁJA c. (ROM-RKT-19-B-0013) pályázata 2019. december 2.-án 2.5 M Ft támogatást nyert el. A támogatás fedezetet nyújtott arra, hogy tudományos ismeretterjesztő kiadványunkat 400 példányban megjelentessük.
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

"Vírusírtók"- Rajzpályázat. KP-2020-010

Az Alternatív Közösségek Egyesület támogatásának köszönhetően április közepétől elindult új mini projektünk, mely a Korona vírus járávány okozta helyzetre reagál. Projektünk célja, hogy közös erővel lelassítsuk a Korona vírus terjedését, folyamatosan informáljuk érthető, hétköznapi nyelven azokat a lakosokat, akik nincsenek az online térben, mint például az idős korosztály és a gyerekek. A pályázat megvalósulásának tere: Nyíregyháza- Jósaváros. Ennek érdekében, 2 tájékoztató füzettel látjuk el a jósavárosi lakosokat. A "Védőpajzs a Korona vírus idején" heti rendszerességgel juthat hozzá a felnőtt lakosság, a "Mese a csúf, gonosz vírusról" című füzet pedig a gyerekeknek szól. "Védőpajzs a Korona vírus idején" tájékoztató füzet (felnőttek számára), mely egyszerű, hétköznapi nyelven tájékoztatja azokat a lakosokat, akik nem férnek hozzá az internethez, vagy nem értik a Sajtó, Média nyelvezetét. Forrás: 411.620 Ft.

https://www.facebook.com/people2peopleHUN/videos/531350477634570

"Hogyan épít a művészet hidat különböző társadalmi csoportok között? A People 2 People Hungary projekt alatt művészeti képzések zajlottak több magyarországi településen, többek között Nyíregyházán is. Itt Makula Réka, a XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesületének vezetője fogta össze a csapatot, hogy létrehozzák saját, Legalább nulláról kezdeni című fórum színházi előadásukat.  Az alábbi videóban Rékát hallhatjátok a világhírű Cardboard Citizenssel való közös budapesti munkáról, társadalomról, elfogadásról és arról, hogyan teremt párbeszédet ez az interaktív színház" https://www.facebook.com/people2peopleHUN/videos/531350477634570

Legalább a nulláról kezdeni - részvételi fórum színház A XXI. századi Roma Nők Egyesülete, a Parforum Részvételi Műhely és a Káva Kulturális Műhely együttműködésében színpadra vitt élethelyzet, családi életképeken keresztül mutatta be a hitelek, kölcsönök okozta adóspirál nyomasztó helyzetét. Idős apa – házára terhelt kölcsön, fiatal házaspár két gyermekkel, hitelből vásárolt lakás, pluszban felvett „Lóvélend” és áruhitel… Kilátástalan helyzet és egyre jobban süllyedő hajó. Az életképek, rövid szituációk, amelyek jól mutatták nemcsak az anyagi, hanem a lelki vívódás, kétségbeesés kilátástalanság fokait is. Hogyan tudnád megoldani a helyzetet? Az interaktív részvételi színház a közönség segítségével kereste a megoldást a problémákra. Az újrajátszás során a közönség megállíthatta az előadást és szereplőként beülve módosíthatta a történteket, egyben utat mutatva a helyzet kezelésére, nemcsak a törvényesség keretein belül, hanem érzelmi feldolgozásban is segítséget nyújtva. Az aktív közönség és az új fordulatokhoz profi módon alkalmazkodó színészek közös játéka egyben egy másik előadást eredményezett. Miért volt különleges még ezen felül az előadás? Azok a fiatalok, akik az előadásban szerepeltek igazi kis közösséggé formálódtak, hasznos időtöltésként élték át a felkészülést és ki-ki hozzátehette a maga, más területről hozott készségét. Így hallhattunk a darabban saját verses költeményt, és gyönyörű éneket, ami még egyedibbé tette a közönség számára is a kellemesen elgondolkodtató két órát. Játékmester: Takács Gábor (Káva Kulturális Műhely) Rendező: Sereglei András (Káva Kulturális Műhely) Programtervező: Oblath Márton (Parforum Részvételi Műhely) Szereplők: Jóni Evelin, Kiss Márió, Kokas Bálint, Lakatos Niki, Makula Réka, Nagy Attila, Szabó Betti, Tarczali Kevin

Mikulás ünnepséget tartottunk a jósavárosi közösségnek, december 8-án.

Philip Morris támogatásával több, mint 80 személynek tudtunk örömet okozni az ajándék csomagokkal. A szállításban a Human Telex Agency Kft. segített. Köszönjük.

December 5 én megtartottuk egyesületünk év értékelő rendezvényét.

A Magyar Éelelmiszerbank Egyesület- Édes száj programjának köszönhetően, kekszet kukoricakonzervet , smartis cukorkát, üdítőt, kását osztottunk december 8-án

KÉPZÉS roma civil szervezetek/ csoportok részére

Az Ökotárs Alapítvány támogatásával, a XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesülete egy napos képzést szervez 2019. november 25.-én (hétfő, 9:00- 17:00) Nyíregyházán, Szabolcs megyében működő roma formális és informális szervezeteknek. A képzés célja, hogy megismerjük egymás munkáját, megismerkedjünk a közösségszervezés alapjaival, (információ és tapasztalatcsere). A hálózat hosszútávú célja, hogy 2020-tól közösen szervezzük meg eseményeket, programokat, a helyi problémákra közös erővel reagáljunk, mert egységben az erő.

A Képzésen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Jelentkezési határidő: 2019. 11. 15.

Regisztrációs link: https://forms.gle/LSH7UbXtDT5Gmreb7 

"Arcunkat homály fedi még" Roma nők a Nagy Háború idején

Kiállítás és könyvbemutató. Az Első Világháborús Centenárium Emlékbizottság támogatásával.

"SZIROM Játszóház"- Játszva tanulunk!

A Kárpátok Alapaítvány támogatásával, a Nyíregyháza- Jósvárosban élő 0-8 éves korú (elsősorban roma származású) gyerekek számára, heti rendszerességgel fejlesztő foglalkozást tartunk.

A foglalkozás időpontja: minden héten vasárnap 14 órától, a könyvtárban (Nyíregyháza, Ungvár stny. 5 )

FB oldalunk: www.facebook.com/groups/1468607076724742/
A támogatási időszak: 2019. szept. 2020. május 14.

A támogatás összege: 1, 6 M Ft

„Mi is számítunk! Választás kérdése (?)”

A TLI- Roma nők a közélet program keretén belül 7 alkalommal tréning sorozatot valósítunk meg Nyíregyházán. A támogatás összege: 500 E Ft. A támogatás időszaka: 2019. július- 2019 november 30.

Közösségszervezés

2019 évben az Ökotárs Alapítvány támogatásával, közösségi szervezői tevékenységet végzünk Nyíregyháza- Jósavárosterületén. Feladatunk a helyi problémák felkutatása, intejúk segítségével, bázisunk megerősítése, helyi ügyek megoldása közös erővel.

Támogatás 2019. december 31-ig tart, a támogatás összege: 2, 783 M Ft

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület jóvoltából 130 hátrányos helyzetű gyerek számára tudunk örömöt okozni a finom édességekkel. Köszönjük

Május 10.- "Adj esélyt, gyere és ismerj meg!"

"Roma nők otthon és a közéletben" ELLE magazin

„Talán az a legnagyobb gond, hogy túl hamar felnőnek a lányok – feleli első kérdésünkre Makula Réka, egy életvidám, elképesztően tevékeny harmincas roma nő........"

Tovább a cikkhez:

www.elle.hu/tarsadalom/2019/04/08/roma-nok-otthon-es-a-kozeletben/?fbclid=IwAR3eSoPQGwvyQVx4Ngp0zSGQlXpmFUIccPcjIb5FtaKjP_4fpvsbLAVm5HA 

"Tavaszváró ramazuri"

2019. 03. 31.

„Cselekvő közösségek - aktív közösségi szerepvállalás” (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) kiemelt projekt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei aktív közösségek megismerkedését, tapasztalatcseréjét szolgáló egynapos szakmai műhelynap. 2019. 03. 28.

A fórumszínház az állampolgárok közös gondolkodásának tere. Tehetséges amatőr színészek mutatják be a színpadon saját tapasztalataikat - abban a reményben, hogy a színház közönsége közreműködik a lehetséges megoldások feltárásában. Közös életünk válságpillanataival találkozunk a színpadon, amelyekre megoldást is csak együtt találhatunk. Így a színházi játék közös gondolkodássá, a közönség pedig állampolgárok közösségévé válik. A Parforum Részvételi Kutatóműhely/SajátSzínház és a Káva Kulturális Műhely a XXI. Századi Roma Nők Egyesületével kezdett új kísérletbe Nyíregyházán. A témánk a pénz, az adósság és az adósságcsapda. Az előadás a British Council People2People programjának keretében valósul meg. 2019. 03. 24.

Egyesületünk is részt vett a február 23--án a budapesti Fáklyás felvonulással egybekötött megemlékez

https://www.doklist.com/hu/d44770/

 

Emlékezés! Nagycsécs A 2008-2009. évi rasszista sorozatgyilkosság első helyszíne volt, ahol 2 ártatlan áldozatot öltek meg a rasszista gyilkosok. Fontosnak tartottuk mi is, hogy a 10. évfordulón méltóképpen méltó módon emlékezzünk meg áldozatainkról. 2018.11. 03.

Örömmel tudatjuk, hogy gyarapszik a mi kis könyvtárunk!

http://www.gyermekmento.hu/Tartalmak/Hirek/Palyazati-Felhivas-Osztondij

Határidő hamarosan lejár! Október 15.

https://www.nyiregyhaza.hu/meg-egy-honapig-igenyelheto-a-teli-rezsicsokkentes-2018-09-17

 

Október 15-ig igényelhetik a 12 ezer forint értékű tüzelőanyagot biztosító téli rezsicsökkentést a kiépített gáz- vagy távhő hálózattal rendelkező települések önkormányzataitól azok, akik fával vagy szénnel tüzelnek a fűtési időszakban

 

A fával és szénnel fűtők még egy hónapig, október 15-ig igényelhetik a 12 ezer forint értékű tüzelőanyagot biztosító téli rezsicsökkentést a kiépített gáz- vagy távhő hálózattal rendelkező települések önkormányzataitól.

 

forrás: nyiregyhaza.hu

 

A "MOZGÁSBAN" (RKK-042-17) című projektünk keretén belül a múlt héten valósítottuk meg, a L.E.CS.O.(lelkesedés, elszántság, cselekvés, odahaza) interaktív, 5 napos képzésünket. /2018.07.16-2018.07.20./ A tábor célja volt, hogy a roma származású fiatalokat felkészítsük a közösségszervezés alapjaira. Elsajátították azokat a módszereket, képességeket (kommunikáció, önismeret, közösségszervezés, közösségfejlesztés, szituációs gyakorlatok), melyet hazatérve, a saját környezetükben használni tudnak. A projektünk az Alternatív Közösségek Egyesülete támogatásával valósul meg. XXI. századi ROMA NŐK Egyesülete

There is no video clip yet

There is no video clip yet

Sóstó Zoo Nyíregyháza

Közel 70 főt tudtunk ma elvinni a Nyíregyházi Állatpark- ba! Köszönjük a kedvező belépőjegy felajánlást az Állatpark Vezetőjének 😊. Sok családnak sikerült hatalmas élményt szerezni!

Portré film

A Tom Lantos Intézet Roma női interjúsorozat következő részében: Makula Réka, egy egyedülálló roma női kezdeményezés elindítója 
(XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesületének elnöke)
https://www.youtube.com/watch?v=7Xw8GaQoAb4
XXI. századi ROMA NŐK Egyesülete

Roma gyermek szépségverseny II.

Várjuk a Szabolcs megyében élő roma származású (2- 14 korú ) gyerekek  jelentekezését a szépségversenyükre!

Tervezett időpont: 2018.07.14. 16 óra

Helyszín: Nyíregyháza (egyeztetés alatt)

Jeletkezési lap: 

https://goo.gl/forms/F7HxUI2SIz5rm8tq2 

Nevezési díj: 500 FT/ fő

 

Bővebb nformációt kérhet az alábbi elérhetőségek egyikén:

makulareka@gmail.com , 0630/3694406

A programa Nyíregyházi MJV város Kulturális Osztály támogatásából valósul meg.

Támogasd munkánkat!

A rendszeres adományozás teszi lehetővé, hogy hosszútávú, kiszámítható programokat tervezzünk.

Ha megérintett a missziónk, és örömmel látod mindazt, amin és ahogy dolgozunk, akkor támogasd munkánkat, csupán

havi 500 Ft-tal, hogy még többet tehessünk!

Támogatás banki átutalással:

Szabolcs Takarékszövetkezet

Bankszámlaszám:

68800099-11135072-00000000

A közlemény mezőbe feltétlen írd be, hogy ADOMÁNY!

Köszönjük! :)

 

 

Emlékműsor

Önt is várjuk szeretettel.

 

Részletek a mellékelt meghívóban.

Esemény

Soron követekező eseményünk!
 

„Sokszínű együttélés a társadalomban” Kérdezz mi válaszolunk

Időpont: 2017. 11. 29. 10:00- 15:00 h

Helyszín: 4400 Nyíregyháza, -Honvéd utca 41.

 

56-os megemlékezés

2017. október 20-án méltóképp emlékeztünk meg, a roma származású Dandos Gyula, 56 - os forradalom diákvezérről, aki mártírként halt meg.
Köszönetünket szeretném kifejezni az Evangélikus Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium-nak , az Evangélikus Roma Szakkollégiumnak, az Együtt- Közösen Fiatalok Lendületben Egyesületnek és nem utolsó sorban önkéntes roma lányainknak!

ÉRDEKVÉDELEM

Ha úgy érzi, sérelem érte hívjon bizalommal bennünket!

06303694406

Roma Büszkeség Napja, 2017. Október 7, szombat, 14. óra
, Bp. Blaha Lujza tér!                                             "A Roma Büszkeség Napja nekem a szabadságot, az emberi méltóságot, az önbecsülést, és a közösséget jelenti!" - Oláh József Pöli

2017 roma szépei

Ösztöndíj

Az Út a szakmához alprogram a hátrányos helyzetű – köztük roma/cigány – tanulók szakmához jutását segíti elő ösztöndíjjal és mentori támogatással.

www.emet.gov.hu//_userfiles/felhivasok/UT/usz17/palyazati_kiiras_ut_a_szakmahoz__utr_17_usz_.pdf